Pirunkivi, tietoa

'Taaporinvuoren rinteen eteläpuolella olevan kostean korpikuusikon reunassa seisoo suuri, noin 10 metrin korkuinen siirtolohkare, Pirunkivi. Siirtolohkare eli hiidenkivi on iso kivi, jonka jääkauden aikainen mannerjää on kuljettanut mukanaan. Pirunkiven päällä kasvaa useita isohkoja mäntyjä.
Tämä suuri siirtolohkare on rauhoitettu luonnonmuistomerkkinä luonnonsuojelulain 1. luvun 23 §:n mukaisesti. Pirunkivi rauhoitettiin Pirkkalan ympäristönsuojelulautakunnan päätöksellä 10.3.2009.'
(Sanna Junttanen Pirkkalan Saukkolammin-Taaporinvuoren alueen luontoselvitys, Pirkkalan kunta Ympäristönsuojelun julkaisuja 2009)
'13) Metsäkortekorpi   Pinta-ala: 0,76 ha
Uhanalaiset, suojeltavat ja silmälläpidettävät luontotyypit: Metsälain 10 § mukainen metsäluonnon erityisen tärkeä elinympäristö, metsäkortekorpi (EN) Arvoluokka: Paikallisesti arvokas
Metsäkortekorpi sijaitsee luonnonmuistomerkkinä rauhoitetun Pirunkiven itäpuolella. Kuusivaltainen alue on ojittamaton ja puustoltaan luonnontilaisen kaltainen. Valtalaji kuusen lisäksi tavataan koivua. Kenttäkerroksen valtalaji on metsäkorte. Metsäkortekorpi on koko maassa ja Etelä-Suomessa erittäin uhanalainen luontotyyppi (EN). Kohde on mahdollinen metsälain 10 § mukainen metsäluonnon erityisen tärkeä elinympäristö.
14) Ruohokorpi   Pinta-ala: 1,18 ha  Uhanalaiset ja muutoin arvokkaat lajit: Kaislasara (NT), harajuuri (RT) Uhanalaiset, suojeltavat ja silmälläpidettävät luontotyypit: Metsälain 10 § mukainen metsäluonnon erityisen tärkeä elinympäristö, ruohokorpi (EN) Arvoluokka: Paikallisesti arvokas 
Korpikuviolla (kuva 11) on selvempi mätäspinta-välipintarakenne kuin Pirunkiven viereisellä korvella (kohde numero 13), ja suo on keskeltä mosaiikkimainen. Se on ojittamaton ja siltä on tehty 2008 havainnot silmälläpidettävästä kaislasarasta (NT) ja alueellisesti uhanalaisesta (RT) harajuuresta (Junttanen 2009). Puusto on luonnontilaisen kaltaista, mutta ei erityisen vanhaa. Kuusen lisäksi tavataan lehtipuustoa. Välipinnoilla kasvaa mm. korpikastikkaa, kurjenjalkaa, vehkaa ja terttualpia. Ruohokorvet ovat koko maassa vaarantuneita (VU) ja Etelä-Suomessa erittäin uhanalaisia luontotyyppejä (EN). Kohde on mahdollinen metsälain 10 § mukainen metsäluonnon erityisen tärkeä elinympäristö.  (Toivion osayleiskaavan luontoselvitys, FCG, 2016)

Kommentit

  1. Tuo on kyllä niin mahtavan näköinen tuo siirtolohkare, että olen itsekin käynyt sitä monesti katsomassa. Mielenkiintoisia nuo luontoselvitykset, että saa näköjään paljon lisätietoa alueesta, mihin en itse osaisi mitään sen syvempää sanoa. Esimerkiksi en edes tiennyt, että siellä alueella on noin paljon kaikkea oikeasti uhanalaista.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti