Yö Saukkolammella

Tälläkertaa sain kaverikseni yöpymään ystäväni, mikä oli mukavaa. Jaettu ilo jne. enkä pelännytkään lainkaan; nukuin hyvin. 
Kävelimme rinkkoinemme palolaitokselta Saukkolammelle ja leiriyidyimme Taaporinvuoren rinteelle, mistä oli näin lehdettömään aikaan hyvä näkymä Saukkolammelle. Hyttysiä oli muutamia, mutta sitten ilma ilmeisesti jäähtyi niin paljon, ettei niistä loppujen lopuksi ollut haittaa. Lehtokurppa lensi reviirikierrostaan lammen yli.
Linnut lauloivat pitkälle yöhön ja vaikenivat muutamiksi tunneiksi. Auringon noustessa alkoi sitten monenkirjava konsertti. Riippumatossa maaten oli kiva kuunnella esim. teeren ääntelyä (ulostekasoista päätellen), käki kukkui aivan vieressä, punakylkirastas, punarinta jne.
Aamulla aurinko paistoi lammen vastarannalle. Haapana vihelsi säännöllisesti ja kaksi urosta kyräilivät toisiaan rääkyenkin naaraan uidessa lähistöllä. Telkkä-pari ilmestyi aurinkoon, samoin valkoviklo lenteli vaihtaen ruokailupaikkaa. Saukkolampi on tulvarantoineen tärkeä lintujen ravintoalue ja muuttolintujen levähdyspaikka.
Juuri kun pääsin takaisin ylös rannasta, astuivat kurjet rauhallisesti rantaan ja aurinkoon, mutta lennähtivät sitten niin nopeasti pois, etten saanut kuvaa. Ikuisesti piirtyi muistiini tuo kookkaiden lintujen arvokas astelu auringossa tumma metsä taustanaan. 
Matti Kuusela kirjoitti pakinassaan Aamulehdessä 4.5. otsikolla "Entä jos vastaan tulee ihminen". Urosta ei kuulemma pidä katsoa silmiin eikä höpöttävää naarasta pääse pakoon edes puuhun kiipeämällä koska "ihmisnaaras saattaa leiriytyä kuusen alle ja jatkaa puhumista hyvinkin pitkään." Ehkä paras konsti on Kuuselan mukaan kaivaa kännykkä ja ruveta puhumaan siihen mieluiten vieraalla kielellä. Ihmiselle kännykkään puhuminen on pyhä riitti, jota ei tohdita häiritä.
En ole yöretkilläni onneksi törmännyt tähän "tappajapetoon". Ja vinkiksi muille: minäkin kunnioitan kännykkään puhuvaa, enkä mene höpöttämään.
Ystäväni kanssa meillä oli hyvä olla aivan hiljaakin. Ah sitä onnen tunnetta aamukahvia hörppiessä. Kiitos.
Kesän ensimmäisen päivän ilta.

Tännekin Seppo tuonut pöntön. Hyvä paikka.
Leiripaikka Taaporinvuoren rinteellä.

Näkymä lammelle illalla leiripaikalta.
Aamu.
Telkkä pari. Koiraalla musta pää, jossa valkoinen poskiläikkä.

Haapana pariskunta. Voimakas vihellys harvakseltaan. Koiraan pää punainen valkoisella otsakilvellä.
Kotia kohti.


Aamuranta.

Kommentit