Tuntoja 2

Luonto lääkkeenä
SLL Luonnonsuojelija lehdessä 2/2018 oli juttu lähiluonnon merkityksestä otsikolla 'Luonto lääkkeenä'. Sen mukaan "luonnosta ei tarvitse erityisesti pitää, jotta siitä voi saada terveyshyötyjä." "Itsensä ylittäminen saattaa syventää luontoyhteyttä ja vahvistaa itsetuntoa." Erityisesti lapsille luulisi luontoyhteyden syntymisellä olevan vaikutusta itsetunnon kehittymiseen.
Jutussa puhutaan myös lähiluonnon merkityksestä terveydelle ja hyvinvoinnille. "Lähiluonnon vaaliminen ei olekaan pelkkää tunneperäistä oman takapihan puolustamista vaan terveysteko, ja biodiversiteetin (monimuotoisuuden) suojeleminen on kansanterveystyötä." Lähiluonnon etäisyys korreloi suoraan siellä käyntien määrään; tämä on syytä päättäjien pitää mielessään. Samoin lähiluonnon laadulla on merkitystä. Metsän tuntu on ratkaiseva tekijä. Jos hoidetaan liikaa ja kaadetaan lähimetsä liian siistiksi ja niin, että sen läpi näkee ja melu lisääntyy, katoaa metsän tuntu, metsä pienenee ja samalla pienenee sen terveysvaikutus (Suomen Luonto 10/2017).

Parisuhteesta
Uroksellani ja minulla on ollut aina 'omat jutut' mikä ei ole meitä erottanut vaan pitänyt yllä riittävää miellyttämisen tasoa. Niin tämä yöpymisjuttukin. Ruokapöydässä riittää puhuttavaa. Kohteliaasti kuuntelen hänen  asioitaan, nyökyttelen ja myötäilen vaikka ne eivät minua oikeastaan kiinnosta. Näyttelen innostusta samalla pohtien mistä lajista on nyt puhe (golf, futis, jääkiekko, ...?). Sama varmaan hänellä; vastahakoinen kiinnostus lehden toisella puolella herää pakosta vasta kun joudun tarttumaan tabletiin ja vaatimaan kommenttia johonkin retkisuunnitelmaan tai muuhun 'omaan juttuun'. 😃

Kommentit