Pehkusuo, tietoa

Pehkusuo on Pirkkalan suurin suo. Sen yli kulkee Pirkkala Seuran rakentama pitkospuureitti ja polku jatkuu kohti kaasuputken linjaa ja Kurikkakalliota.
Pehkusuo
Suot ovat tärkeitä luonnon monimuotoisuuden kannalta. Niillä ruokailevat esimerkiksi metsäiset kahlaajamme metsäviklo ja lehtokurppa.
Vuonna 2017 Pirkkalassa tuhoutui kaksi suota. Toinen oli suopursusuo Kurikassa (uusi asuinalue) ja toinen Jasperintien rakentamisessa tuhoutunut kaunis heinäneva.
Soilla keväisin teeret suorittavat näyttäviä soidinmenojaan uhmaten kanahaukkaa ja kettua. Pehkusuon ja kaasuputken välisellä alueella onkin näkynyt teerestä merkkejä. Tosin sen elinpiiriä on kaventanut Jasperintien rakentaminen. Teeri on EU direktiivilaji ja Suomen erityisessä suojeluksessa. Kuten myös pyy, jota myös olen Pehkusuolla ja ympäristössä tavannut.
70-luvulla Pirkkalassa oli lempeä nuorisopappi Kake. Kerran hän istui bussissa viereeni ja kertoi muuttavansa pois, koska ei kestä asua kunnassa, mihin tulee lentokenttä.
50-luvulla Pehkusuolla oli vielä riekkoja. Mitä muuta oli silloin? Mitä ei ollut?
Kuulenko ensiyönä Pehkusuolla viimeisen riekon valituksen kaikuja?

Kommentit

  1. Pehkusuolla voi vielä täänäänkin nuuhkia suopursun tuoksua, mutta valitettavasti Tampereen läntisen ohitustien liikennemelu pilaa jo tunnelman viikonlppuisin. Lopullisesti tämä ainutlaatuisen kaunis luonnonsuojelualue todennäköisesti pilataan Vt3:n oikaisutiellä Lempäälän Puskiaisista.

    Kaivinkoneet ja tuotantovälineet omistavat pääomapiirit yrittävät suojella mieluummin raharikkaiden omistamaa Pirkkalan Golf-kenttää, missä USA:n ex-presidentti Bill Clintonkin on käynyt pelaamassa. Golf-kenttä pyritään suunnitellusti kiertämään mahdollisimman kaukaa miltei Pehkusuon päältä, vaikka paras ratkaisu ympäristömelun minimoimiseen kannalta olisi tehdä tie Kurikkakallion läpi syvässä kallionleikkauksessa ja yhtyä nykyiseen tiehen Pirkkalassa syvän alikulkurampin avulla. Todennäköisesti tässäkin asiassa mennään kuitenkin yli siitä missä aita on matalin ja nostetaan ohitustien liityntä nykyisen tien yli, jolloin nuorten suosima Pirkkalan Frisbee-golfratakin saa osansa valtavasta melusaasteesta.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti